Pred nekaj leti smo v koloniji začeli z zanimivo tradicijo postavljanja kamnitih stolpov. Izziv pred skupinami je zgraditi najvišji stolp iz kamnov. Taktike, uporabljene pri grajenju so zelo različne, vse pa se začnejo z iskanjem čim primernejših kamnov. Zmagovalci letošnjega tekmovanja pravijo, da je ključ v iskanju čim bolj tenkih in ploščatih kamnov.
IMG_2819Po včerajšnji krajši nevihti, ki je nekoliko zamaknila odhod na plažo, so se vse skupine podale v iskanje kamnov in počasi so na plaži začele nastajati prave mojstrovine. Bolj ko se je približeval čas ocenjevanja, bolj je rasel pritisk med skupinami, ki so živčno pogledovali po plaži in skušali oceniti koliko kamnov so uspele vključiti v svoje stolpe druge skupine. Nekateri so imeli tudi nekoliko smole, saj so uspeli svoje stolpe še pred koncem podreti in so tako morali pričeti še enkrat.
Vendar tudi po končanem postavljanju, napetosti še ni bilo konec. Takrat je namreč na prizorišče stopila naša dvočlanska komisija, ki sta jo sestavljala Simon in Dario, ter pričela s štetjem in ocenjevanjem.
Podporni kamni so bili tisti, ki so od vrha oddaljili prenekatero skupino. Stroga komisija je namreč izločala vse podporne kamne in preizkusa stabilnosti brez podpore večina stolpov ni preživela. Vendar pa se je na koncu izkazalo, da se lahko velik stolp zgradi tudi brez podpornih kamnov. To so dokazali Škorpijoni, ki so letos prekosili sami sebe in postavili nov rekord. Dejstvo, da so za skoraj 20 kamnov prehiteli drugouvrščene, pove vse.
Če so lani postavili stolp iz 55 kamnov, jim je letos uspelo povišati mejo na 63. Napovedali pa so tudi naskok na 70 naslednje leto. Če jim bo katera od skupin bolj konkurenčna, pa bomo videli šele takrat.