Nedelja. Dan za nekaj velikega. Na oglasni deski je že od jutra pisalo, da bodo na sporedu Srednjeveške igre. Slišalo se je super, toda nihče ni vedel, kako bo to izgledalo – morali smo počakati do večera.

Vmes pa se je zgodilo še marsikaj drugega. Tako smo dopoldne odigrali še nekaj tekem v košarki, nogometu in odbojki na mivki. Popoldne pa smo izvedli tekmovanje v skokih v vodo. Videli smo skoke v različnih stilih: na glavco, na bombico, s šlaufom in rokavčki, s salto naprej in nazaj pa tudi na “ploh”. Mali Smrkci so bili navdušeni, saj so se naučili še Smrkčev, Smrketin in Gargamelov skok, Ata Smrk pa je kot ponavadi ostal na suhem.

Končno je napočil večer in z velikim pričakovanjem so otroci ogledovali grad, ki je imel dva visoka kamnita stolpa in dvižna grajska vrata. Ko so fanfare napovedale začetek ceremoniala, so v dveh ravnih vrstah pozdravili najprej štiri viteze oglate pineške mize. Vsak vitez je imel ščit s svojim grbom: David Gyurin, Greg Finsgeer – Little, Tadei Shakosy in Teddy Logan. Za njimi pa sta prišla pozdravit svoje podanike še njegovo veličanstvo kralj Dario de Gargamelli IV in njegova žena, kraljica Kathy Castelli.

S svojega prestola sta kralj in kraljica napovedala zabavo in igre za vse prebivalce pineške dežele. Na štirih točkah, ki so jih nadzorovali vitezi, so grajske spletične pripravile spretnostne igre, učenje plesa in  izdelavo gradov iz različnih materialov.

Ko so se vse igre končale, so po ukazu njegovega veličanstva razdelili med podanike slaščice v zahvalo za vdanost in poslušnost. Šele po dolgem in bučnem rajanju so fanfare naznanile zaključek praznovanja, kralj in kraljica sta se umaknila v svoje prostore, podaniki pa so odšli spat.

To se je zgodilo v Pineti, v letu Gospodovem 11.